Na het geweldige succes van de eerste FOSS4GNL in Groningen afgelopen jaar, wordt er ook dit jaar een FOSS4GNL gehouden. Dit jaar is de Aeres Hogeschool in Almere de locatie, en de conferentie vindt plaats op 10/11 juli.
Op 10 juli wordt, bij wijze van pre-conference, een workshopdag georganiseerd. Op deze dag staan de sponsoren van OSGeoNL klaar jullie weer veel nieuws te leren, waarbij er veel hands-on gedaan wordt. Let op: vier workshops zijn in de ochtend, vier in de middag. Kies de juiste voor jezelf!
De conferentie zelf is op 11 juli. Op deze dag staat een keur aan sprekers op het programma, die allemaal hun kennis en ervaring met opensource-geotoepassingen delen. Het hele spectrum wordt behandeld: techniek, toepassingsvelden, gebruikerservaringen... het belooft weer een uitstekende dag te worden!
De ochtend kent een plenair programma, met als keynotespeaker Ton Zijlstra.
De open data-explosie heeft een enorme impact op ons allemaal: de samenleving als geheel verandert erdoor, in ons vakgebied maken we dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden. In tijden van AVG-awareness en Facebook schandalen kijken ook de geo-informatieprofessionals graag naar de randvoorwaarden: geeft de open data-explosie ook een privacy-explosie? Willen we als Nederland wel echt open gaan, en zo ja, hoe dan? Kunnen we leren van hoe andere landen dat doen? Ton Zijlstra geeft als geen ander de antwoorden op deze vraagstukken. Zijn kennis en ervaring deelt hij met onder andere de Verenigde Naties, de WereldBank, en… nu ook met ons op de FOSS4GNL.
Na de koffie gaat het programma verder in vier specifieke tracks, met elke een eigen focus: software, techniek, analyses en zogeheten 'specials': bijzondere verhalen die niet zomaar in een van de andere tracks in te delen zijn. De eerste sessie daarvan valt voor de lunch, in de middag zijn de andere twee sessies. En dat ziet er veelbelovend uit!
Ton Zijlstra The Green Land, World Bank Group, Independent Thoughts
Paul Meems Topx Group / MapWindow
Jan-Willem van Aalst Imergis
Arjen Vrielink Satelligence
Jaap-Willem Sjoukema Kadaster
Siebe Bosch Hydro Consult
Thomas Vermaut HISGis
Niek van Ruler Rijksuniversiteit Groningen
Marco Duiker Geo Academie, Open Geo Groep, FRESHEM
Peter Vos VU
Bart Baas BaasGeo
Richard Rijnks RUG
Allard Hans Roest RUG
Richard Hendriks AGEL Adviseurs
Itay Bar-on ETL Solution
Peter-Paul Koonings Geonovation
Niene Boeijen Webmapper
Ronnie Lassche Merkator
Leon van der Meulen RUG
Edward Mac Gillavry Webmapper
Frank Steggink Steggink Geo-ICT
Gerwin Hulstein Kadaster
Tom van Tilburg Geodan
Ronald Mulder Geon
Arendjan van der Neut Geodan
Jan Hartmann
Paul van Genuchten GeoCat
Casper van der Wel Nelen & Schuurmans
Just van den Broecke Just Objects
Jorge Samuel Mende de Jesus Geocat B.V.
Patrick Smit Ordina
Tom Commandeur TU Delft
Peter Heerink
Wouter Visscher Kadaster/PDOK
Monique Bennen Geofoxx
Marco Duiker Geo Academie, Open Geo Groep, FRESHEM
Ynte de Wolff Geoloep
Wouter Scherphof Merkator
Jaap Schellekens VanDerSat
De open data-explosie heeft een enorme impact op ons allemaal: de samenleving als geheel verandert erdoor, in ons vakgebied maken we dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden. In tijden van AVG- awareness en Facebook schandalen kijken ook de geo-informatieprofessionals graag naar de randvoorwaarden: geeft de open data-explosie ook een privacy-explosie? Willen we als Nederland wel echt open gaan, en zo ja, hoe dan? Kunnen we leren van hoe andere landen dat doen? Ton Zijlstra geeft als geen ander de antwoorden op deze vraagstukken. Zijn kennis en ervaring deelt hij met onder andere de Verenigde Naties, de WereldBank, en... nu ook met ons op de FOSS4GNL.
Ton Zijlstra Independent Consultant on Open Data and transition to Open by Design, The Green Land, World Bank Group, Independent Thoughts
Ton Zijlstra (1970) is veranderkundig adviseur met een voorkeur voor complexe kennis- en verandervraagstukken. Hij heeft een achtergrond in de techniek en wetenschapsfilosofie, en is geboeid door hoe digitalisering ons leren, werken, en leven verandert. Hij werkt aan digitale transformatie, ethiek by design en digitaal handelingsvermogen. Sinds 2008 helpt Ton overheden bij de overgang naar open by design. Hij werkt nationaal en internationaal aan open data, als oprichter en partner van The Green Land in heel Europa, als expert voor de Wereldbank in Centraal en Zuid-Oost Azië en voor de VN in Servië. Hij schrijft sinds 2002 over zijn interesses in zijn blog, en organiseert met zijn vrouw internationale conferenties bij hen thuis als verjaardagsfeestje.
This session will reveal the invisible structures behind the material design system. Designers will show how to use the new color systems, typographic strategies, and the underlying grids that hold it together. They will show how imagery and the new framework material rendering can make apps more interesting and communicate more quickly.
This session will reveal the invisible structures behind the material design system. Designers will show how to use the new color systems, typographic strategies, and the underlying grids that hold it together. They will show how imagery and the new framework material rendering can make apps more interesting and communicate more quickly.
Je eigen aardobservatiebedrijf beginnen? Concurreren met NASA en ESA? Dat kan. Deze workshop leer je werken met de open source classifier van Satelligence. Daarmee kun je met behulp van verschillende machine learning technieken (K-means, random forest, gradient boosting) satellietbeelden classificeren. We lopen het hele proces van downloaden van satellietbeeld tot en met presentatie als kaart door. Je leert waar en hoe je beelden moet downloaden en hoe je vervolgens met behulp van classifier een kaart kunt maken van bijvoorbeeld: al het oppervlaktewater, bebouwde gebieden, kale grond of bossen.
Na afloop kan je:
• satellietbeelden downloaden van ESA en NASA
• een geschikt (machine learning) classificatie algorithme kiezen
• training data maken om een machine learning model te trainen
• een machine learning model toepassen op een satellietbeeld om een kaart te maken
Vereisten
• Breng je laptop mee
• Classifier runt in een docker, zorg dat je OS dockers kan draaien (Windows, Linux, Mac)
• Zorg dat je voldoende ruimte op je harde schijf hebt voor de satellietbeelden en eindproducten
Arjen Vrielink Directeur bij Satelligence, Satelligence
Arjen is directeur bij Satelligence, een scale up van ~14 personen, waar hij operations en development aanstuurt. Arjen heeft ruim 15 jaar ervaring in verschillende rollen in de aardobservatie- en IT-sector en een brede ervaring op het gebied van Remote Sensing, software engineering, system design en productontwikkeling. Vanaf het jaar 2001 gebruikt hij uitsluitend Linux en FOSS in zijn dagelijkse werkzaamheden. Het is dan ook geen verassing dat Satelligence vertrouwd op een volledige FOSS stack en dat een deel van de software die Satelligence ontwikkelt open source is.
Rens Masselink Operations bij Satelligence, Satelligence
Na het behalen van zijn MSc en PhD waarbij hij met aardobservatie naar water en de bodem heeft gekeken, is Rens gaan werken bij Satelligence. Hij is daar nu werkzaam als coordinator van operations en helpt daarnaast het software development team met het ontwikkelen van een framework om satellietbeelden te verwerken. Hij is geinteresseerd in machine learning en heeft het grootste deel van de open-source tool 'classifier' gebouwd, welke ook gebruikt zal gaan worden in de workshop op 10 juli.
Vector tile technologie is een nieuw alternatief op de traditionele raster image tiles voor web maps. Zij maken web maps sneller te publiceren en flexibeler vorm te geven.
Hoe werken vector tiles en hoe kom je er aan? In deze workshop maken we zelf een web map op basis van vector tiles. We gebruiken vector tiles van PDOK en OpenMapTiles of maken vector tiles van eigen geo-data (PostGIS/GeoPackage). Er zijn voorbeelden voor beginners en gevorderden.
Voor beginners ligt de focus op de front-end ontwikkeling. We maken een kaart te maken met [Mapbox Studio](https://www.mapbox.com/studio/). Daarna zetten we zelf een eenvoudige web-pagina met een kaart-viewer op te zetten met [MapboxGL.js](https://www.mapbox.com/mapbox-gl-js/api). We gebruiken de [Mapbox Style Specification](https://www.mapbox.com/mapbox-gl-js/style-spec/) om een eigen cartografische vormgeving te specificeren in de vorm van een style.json bestand. De vector tiles komen van [PDOK](https://github.com/PDOK/vectortiles-bgt-brt). Enige voorkennis van HTML, CSS en JavaScript is hierbij handig.
Voor gevorderden zijn er voorbeelden om vanuit PostGIS je eigen data te serveren als vector tiles met [Tegola](https://github.com/go-spatial/tegola) of [T-rex](https://github.com/t-rex-tileserver/t-rex) en om OpenStreetMap data te serveren met [OpenMapTiles Server](https://openmaptiles.com/server/). Als extra kan je de cartografische vormgeving verder uitwerken door zelf iconen (sprites) te maken en eigen lettertypes (glyphs) te gebruiken. Deze voorbeelden gebruiken Docker of NodeJS/NPM om de tools te installeren en draaien.
Kennis nodig:
• Beginners : HTML, CSS & JS
• Gevorderden: Docker, NodeJS/NPM, PostGIS
Na afloop kan je:
• Een vector tile web map vormgeven met Mapbox studio.
• Een kaart-viewer voor vector tiles opzetten met MapboxGL.js
• Openbare vector tiles vormgeven en tonen met een style.json bestand volgens de [Mapbox Style Specification](https://www.mapbox.com/mapbox-gl-js/style-spec/).
• Eigen vector tiles maken en publiceren met Openmaptiles, Tegola of T-rex.
• Eigen sprites en glyphs ontwikkelen.
Niene Boeijen Web Cartographer, Webmapper
Na haar Msc studie Geo-informatie wetenschappen aan de WUR is Niene zich gaan ontwikkelen als een full stack web map developer. Zij ontwikkelt en ontwerpt diverse kaarten van Nederland; van geo-data processing, back-end en applicaties tot en met de visualisatie. Naast haar technische en creatieve expertise, organiseert zij al twee jaar met veel enthousiasme Maptime bijeenkomsten en draagt daarmee bij aan verspreiding van kennis binnen de geo-community. Niene is altijd op zoek naar interessante ontwikkelingen in de geo wereld, om deze te delen of zelf in te zetten!
Tuurlijk, een desktop GIS-pakket is handig voor het maken van ruimtelijke analyses. Maar wist je dat je met PostGIS ook direct in de PostgreSQL database geodata kunt bewerken en analyseren? En dat dat voordelen biedt?
In deze workshop geven we je een inkijk in de wereld van PostGIS. Wat is PostGIS eigenlijk? Hoe zit geodata in het programma en wat kunnen we daar dan mee? En het belangrijkste: wat zijn dan die voordelen?
Dit doen we door een eigen PostGIS database aan te maken en deze te vullen met data uit bestanden zoals shapefiles, CSV- en GML-bestanden. En dan begint het spelen, want wie data heeft, kan analyses maken! Hoe zorg je dat alle data in het zelfde coördinaatstelsel staat? Wat is het dichtstbijzijnde zwembad? En als het buiten de bebouwde kom moet liggen?
Neem je eigen laptop mee, met hierop PostgreSQL en PostGIS.
Voorkennis:
• Geen, je gebruikt databases als databron vanuit een desktop GIS.
• Nou vooruit, query's maken in SQL is handig.
Na afloop kun je:
• vertellen wat PostGIS is en wat de voordelen zijn ten opzichte van desktop GIS
• een PostGIS database aanmaken
• je database vullen door datasets zoals shapefile, CSV, GML te importeren
• ruimtelijke analyses maken met SQL
Jonna Bosch GIS Expert en Docent, Nieuwland Geo-Informatie
Jonna heeft een passie voor kaarten en geodata(toepassingen). Hierbij is zij altijd op zoek naar nieuwe en gebruiksvriendelijke invalshoeken, die ze graag deelt met anderen. Zo neemt zij in haar vrije tijd graag deel aan MapTime en Missing Maps en was ze de afgelopen jaren onderdeel van de organisatie van de CartoDag en redacteur bij Geo-Info. Bij Nieuwland Geo-Informatie is zij docent Cartografie, PostGIS/PostgreSQL, GIS op desktop (QGIS, ArcGIS) of internet (Geoserver, WebGIS Publisher). Daarnaast voert zij ook projecten uit voor klanten, bijvoorbeeld GIS-analyses, inrichten van Geoserver of een cartografisch onderzoek. De laatste jaren is zij betrokken bij het maken, analyseren en documenteren van het logisch en technisch model voor de waterschappen, DAMO (zie damo.hetwaterschapshuis.nl).
Peter Kaspers Onderwijscoördinator, Nieuwland Geo-Informatie
De drempel om met GIS te beginnen als gebruiker wordt steeds lager, dankzij de open source ontwikkeling. Als docent geeft Peter Kaspers steeds vaker les aan organisaties waarin GIS niet zozeer corebusiness is, maar waarin GIS wordt ontdekt als hulpmiddel om meer met de eigen geografische data te kunnen doen. Of het nu zoeken is naar de locaties voor de beste aardappelen in QGIS, of het beter kunnen inzetten van een PostGIS database. De diversiteit in doelgroepen die met open source software gaan werken neemt steeds meer toe. Peter beweegt zich ruim 20 jaar in de geo-wereld, eerst als student op de hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Daarna als docent GIS en onderwijs coördinator bij Nieuwland Geo-informatie. Zijn lesstijl wordt door anderen omschreven als bevlogen en enthousiast en hij hoopt dit tijdens deze workshop ook weer als positieve bijdrage te kunnen leveren.
In één dagdeel meer kunnen met de BGT en QGIS? Túúrlijk! We kijken even naar de BGT-Webservices die worden aangeboden, maar schuiven daarna op naar de GML-downloads. We gaan die netjes inlezen (ook de panden) en visualiseren. En dan gaat er een wereld voor je open... we gaan met die grootschalige data analyses doen: hoe groen is je buurt eigenlijk? En hoe verhoudt zich dat tot bijvoorbeeld Almere, waar we nu zijn?
Ook spannend is te onderzoeken wat je kan met de plaatsbepalingspunten? Hoe goed doen die landmeters het nou eigenlijk? En hoe biedt een programma als QGIS daar meerwaarde?
Na afloop kan je:
• webservices consumeren
• GML inlezen
• data opmaken
• een ruimtelijke analyse uitvoeren
• plaatsbepalingspunten analyseren en beoordelen
Erik Meerburg Directeur, Oprichter, Geo Academie
Erik Meerburg is een bijzondere geodeet. Hij is altijd op zoek naar zaken die afwijken, om ze vervolgens met grote genegenheid te koesteren. Zijn collega's van de Geo Academie neemt hij dan ook graag mee op bijzondere activiteiten als ijskarten, lacrosse, curling en urbaan bijlwerpen. Zijn neus voor afwijkende zaken en zijn fijne wijze van presenteren maken hem tot een inspirerende spreker op plekken die wel een verandering kunnen gebruiken. Zo kennen velen hem ook van zijn activiteiten rond de transitie in de BGT. Als directeur van, en docent aan, de Geo Academie zorgt Erik voor een fijne sfeer waarin mensen makkelijk leren en, waar nodig, stijl de diepte in kunnen. Inmiddels is Erik fervent Open Source aanhanger en kent hij alle ins en outs van QGIS. Hij draagt regelmatig bij aan de Open Source wereld door het (mede) organiseren van evenementen.
Als je een beetje kunt knutselen in Python (of een andere programmeertaal), dan is het maken van een QGIS plugin best makkelijk. In deze workshop ga je dat dan ook doen en ga je gegarandeerd naar huis met je eigen plugin.
In deze workshop leer je:
• een eerste plugin maken die in een keer alle kaartlagen (of een selectie daarvan) van de topotijdreis aan je QGIS project toevoegt
• het ontwikkelgereedschap gebruiken
• de plugin-builder plugin gebruiken om een QGIS plugin te maken
• elementen aan de user interface van je plugin toevoegen
• de juiste documentatie vinden
Let op:
• Neem een laptop mee waarop de ontwikkelomgeving voor QGIS plugins is geïnstalleerd. Dit gaat het gemakkelijkst met de OSGEO4W installer. Je verliest heel veel tijd als de omgeving niet goed werkt!
• Wegens de beschikbaarheid van documentatie en voorbeelden maken we gebruik van QGIS 2.18.x. QGIS 3 is voor een volgende keer.
• Je moet al enige ervaring hebben met het knutselen aan scripts in Python. Beheers je een andere programmeertaal op redelijk niveau, dan is dat ook goed.
Marco Duiker Docent, Project Manager, Geo Academie, Open Geo Groep, FRESHEM
Marco Duiker heeft één thema: alles geo. Hierin is hij bijzonder breed te noemen. Zo snapt hij hoe je geografische webservices in elkaar zet die ook daadwerkelijk zin hebben, weet hij alles wat los en vast zit aan standaarden binnen de ruimtelijke ordening, en heeft hij een heel fijn gevoel voor hoe je ruimtelijke gegevens op een juiste manier gebruikt, om drie dingen te noemen. Daarnaast is hij een van de weinige mensen in het vakgebied die standaarden daadwerkelijk leest, en ze ook doorgrond. Dat is op zich al speciaal, maar hij kan dit ook nog eens makkelijk verpakken: als hij vertelt hoe het in elkaar zit, dan snap je het ook. Marco werkt als zelfstandige inder de naam MD-kwadraat, is aangesloten bij de OpenGeoGroep en als docent bij de de Geo Academie actief. Daarnaast heeft hij een zwak voor buitensporten zolang er een fiets bij betrokken is, of er iets te beklimmen valt. Hij is ooit opgeleid als fysisch geograaf, maar tegenwoordig door zijn combinatie van werk en hobby's beter te karakteriseren als fysiek geo-informaticus.
Raymond Nijssen Geo-specialist, OpenGeoGroep (lid), Terglobo (zzp-er), QGIS (community member)
Raymond is al 20 jaar werkzaam 'in de geo-informatie', de laatste 10 jaar als zelfstandige en door de jaren steeds enthousiaster in de open source hoek beland. Hij is actief lid van de internationale QGIS community, vrijwilliger bij het Rode Kruis data team 510, actieve openstreetmapper en groot voorstander van het delen van kennis en informatie.
PostGIS kent zeer uitgebreide ruimtelijke analyse mogelijkheden, meestal gebruik je deze in 2 dimensies en toon je de resultaten in je favoriete GIS applicatie of geo-viewer. Wist je echter dat je ook ruimtelijke analyse in 3 dimensies kunt uitvoeren met PostGIS? Hiervoor gebruik je weliswaar grotendeels dezelfde functie-set maar hoe weet je of een ruimtelijke analyse ook het verwachtte resultaat had? Vaak heb je een idee, je test het uit, bekijkt het. Dit is vaak een iteratief proces.
Om deze manier van modelleren en proberen te ondersteunen heeft Geon bv de Open Source PostGIS3DExplorer (https://github.com/geondev/PostGIS3DExplorer) gebouwd. In onze workshop kun je ervaren hoe dit werkt aan de hand van praktische voorbeelden.
Na afloop kun je:
• Queries maken met PostGIS 3D functies
• 3D Visualisaties maken met PostGIS3DExplorer
• Zelfbedachte modellen in praktijk ontwerpen, visualiseren en verder verfijnen
• AHN gegevens visualiseren
• 2D geometrie in 3D geometrie veranderen, bijvoorbeeld een Z component aan BAG geometrie toevoegen
Randvoorwaarden voor deelname:
• Basiskennis van SQL en PostgreSQL / PostGIS
• Eigen laptop met Windows 7 of hoger
• Bestaande installatie van PostgreSQL 9.x en PostGIS 2.2 of hoger
Ronald Mulder Adviseur, Geon
Sinds iets meer dan 20 jaar ben ik werkzaam in de Geo-ICT. Bij mijn huidige werkgever, Geon, werk ik sinds 2006 als organisatieadviseur met daarbij een passie voor techniek. Projecten met zowel technische als organisatorische insteek vind ik daarom erg boeiend. Vooral in combinatie met slimme tools. De tools ontwikkel ik vaak zelf. En anders weet ik precies waar ik ze kan vinden. Inmiddels heb ik een ruime ervaring met onder meer PostGIS, QGIS en diverse andere (GIS) pakketten en (programmeer)omgevingen. Het overdagen van kennis, ontsluiten en verbinden van (geo)datasets, het maken van (complexe)analyses en visualisaties zijn allemaal zaken die mijn werkdag tot een feestje maken!
Quinten Dengerink Adviseur, Geon
Sinds 5 jaar werkzaam in de geo-wereld, waarvan 3 jaar werkzaam bij Geon. Geon geeft geo-advies aan met name overheden voor zowel het proces, de geo-infrastructuur als de technische kant. Door een achtergrond in de Technische en Sociale Planologie, aangevuld met de Nationale GI minor en de opleiding tot GIS specialist, combineer ik ook graag deze praktijk met de techniek. Mijn enthousiasme vind ik in het sleutelen aan complexe analyses om ze zo toepasbaar te maken voor allerhande praktijksituaties. Dit kan zowel in de publieke als in de humanitaire sector zijn. Hierbij maak ik graag gebruik van een breed scala aan (open-source) tooling en software, waarvan de 3DPostGIS-component van vandaag een is. Als ik aan het eind van de dag duidelijk kan maken in welke gevallen deze functionaliteit handig is om de juiste informatie uit de data te halen om uw organisatie verder te helpen, en daarbij ook nog eens voor u begrijpelijk kan maken hoe u er zelf mee aan de slag kan, is mijn werkdag geslaagd!
QGIS heeft, zoals dat hoort bij een degelijk GIS pakket, allerlei tools voor het maken van selecties en (ruimtelijke) analyses. Toch zijn al die mooie tooltjes voor de analist die regelmatig met databases (b.v. PostGIS) werkt vaak een beetje star en omslachtig.
Bij selecties: alleen maar SELECT * FROM één tabel? En waarom niet een overlay analyse en daar dan meteen een selectie uit? Waarom zoveel tussenstappen en niet een hele analyse in één keer, zoals in een database kan?
Welnu, dat kan dus wél, met de DB Manager plugin!
Hiermee kun je onder andere ruimtelijke of niet-ruimtelijke SQL queries schrijven en direct uitvoeren, en de resultaten in QGIS gebruiken. Niet alleen via een database, maar ook gewoon met ingeladen shapefiles, GML, gpx, csv’tjes of een combi daarvan. Makkelijk, flexibel en efficiënt!
Voorwaarden om mee te doen:
• Eigen laptop met QGIS (liever versie 3, 2.18 gaat waarschijnlijk ook wel goed)
• Een klein beetje basiskennis van selecties en analysetools (b.v. buffer) in QGIS is ook wel fijn.
Na afloop kan je:
• in QGIS geladen kaartlagen oproepen in de DB Manager
• SQL bevragingen op een attribuuttabel doen
• gegevens over geometrie opvragen en manipuleren
• gegevens van totaal verschillende oorsprong combineren in één query
• de resultaten van een analyse weer exporteren naar een bestand
Willem Hoffmans GIS Expert met inhoud, Geo Academie
Willem is intussen ruim 20 jaar actief in de wereld van geografische data, cartografie, GIS analyses en modellen. Na diverse functies bij verschillende organisaties heeft hij in 2012 éénmansbedrijf Ruimtemaatwerk opgericht. Hierna heeft hij zich steeds verder ontwikkeld in met name Open Source GIS en databases (QGIS, PostGIS). Aan de ene kant zelf productief in het werkveld (o.a. Jantje Beton, gemeente Den Haag, Omgevingsdienst Rivierenland, aan de andere kant profileert hij zich als docent: bij de Geo-Academie en diverse hogsecholen. Hij is erg enthousiast voor nieuwe ideeën en technieken die het werk efficiënter en leuker maken, en draagt dit enthousiasme graag over aan anderen.
De laatste jaren zien we naast de landelijke organisaties ook steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en bedrijven de stap maken naar het inrichten van een centraal register voor de door de organisatie beheerde datasets. GeoNetwork is, door haar dynamische metadata model, een goede kandidaat voor het inrichten van een register voor datasets uit verschillende disciplines. Zo kunnen naast elkaar geo datasets, AVG verwerkingen, administratieve en statistische datasets volgens de van toepassing zijnde standaarden geregistreerd en doorzocht worden.
Deze workshop geeft handvaten om zelf met GeoNetwork aan de slag te gaan in je organisatie en besteed aandacht aan de verschillende Nederlandse uitbreidingen die door de Gebruikers Groep Nederland ontwikkeld zijn en GeoNetwork toerusten op de typische Nederlandse use cases.
Na afloop:
• Kun je GeoNetwork installeren en configureren voor gebruik in een Nederlandse context
• Begrijp je de meerwaarde van het inrichten van een lokaal register.
• Begrijp je welke rol een lokaal register heeft in het web van de Nederlandse en/of Europese Spatial Data Infrastructuur.
• Ben je in staat geautomatiseerd metadata te generen of te extraheren van bestaande bronnen ten behoeve van centrale ontsluiting
Paul van Genuchten Software Engineer, GeoCat
Software ontwikkeling in de open source community is uitdagend aangezien centrale aansturing ontbreekt, de ideeën over ontwikkel richting uiteen kunnen lopen en gebruikers en ontwikkelaars elkaars vocabulaires niet altijd delen. Paul beweegt zich al een 15 tal jaar in dit spanningsveld, eerst in de toepassing van open source in gesloten oplossingen, de laatste 5 jaar als bijdragend lid van het GeoNetwork opensource project en zijdelings in andere projecten. Paul is ontwikkelaar bij GeoCat BV een internationaal opensource software ontwikkelings bedrijf en werkt veel met overheids organisaties in ‘data op orde’, data publicatie en INSPIRE trajecten.
Jorge Samuel Mende de Jesus Software dev / Geospatial geek, Geocat B.V.
Jorge is een gedreven geopython-nerd. Hij heeft een doctoraat in de geografie van Ben-Gurion University of the Negev, Israël. Gedurende zijn verblijf in Israël bestudeerde hij natuurlijk voorkomende ruimtelijke variabiliteit (geostastics) in tarwevelden met behulp van GRASS / GIS en andere open source-tools. Na zijn doctoraat was hij werkzaam bij het Joint Research Center in Italië en ontwikkelde Ispra webservices in python (PyWPS) en startte hij het digitale observatorium voor beschermde gebieden (DOPA). Vervolgens was hij werkzaam bij de Remote Sensing-groep van Plymouth Marine Laboratory en daarna bij ISRIC - World Soil Reference in Wageningen waar hij werkte als een wetenschappelijke programmeur met focus op python-taal (10 jaar ervaring), OGC-service/REST en cloud-berekening. Momenteel werkt hij voor GeoCat B.V, makers van Geonetwork, waar hij docker-systemen en cloud-systemen beheert en ontwikkeld wetenschappelijke programma’s voor diverse private bedrijven en overheidsinstanties. Tevens doet hij outsourcing werk voor het bedrijf Nieuwland (geoinformatica) in het DAMO-project.
Een presentatie voor eindgebruikers. Minimale kennis van GIS is vereist, maar ook interessant voor ervaren GIS-ers.
Beginnend met een korte samenvatting van de geschiedenis van het MapWindow project, zal ik uitleggen wat MapWindow GIS en MapWinGIS zijn, waar het voor wordt gebruikt en wat het allemaal kan.
Paul Meems , Topx Group / MapWindow
De Nederlandse watersector maakt veel gebruik van simulatiemodellen. Hiermee is het onder andere mogelijk om overstromingen en droogte te voorspellen, infrastructuur te dimensioneren en het effect van klimaatverandering en bodemdaling in beeld te brengen. Om zo'n simulatiemodel te bouwen is erg veel omgevingsdata nodig. Dit varieert van dwarsprofielen van watergangen tot bodemsoort, landgebruik en neerslag. Er zijn dus talloze GIS-bewerkingen mee gemoeid. Hydroconsult gebruikt de Open Source-bibliotheek van MapWindow om geheel automatisch én reproduceerbaar modellen te bouwen op basis van brongegevens in GIS.
Siebe Bosch , Hydro Consult
Blacklight is een open source initiatief van universiteitsbibliotheken voor het bouwen van een beter Discovery platform. GeoBlacklight is de ruimtelijke variant gemaakt om het delen en vinden van geo(meta)data te verbeteren. Naast VU Geoplaza, een met open source gebouwd portaal met geodata van en voor onderzoek en onderwijs, heeft de Vrije Universiteit nu een proof-of-concept gebouwd voor een laagdrempelig zoekplatform gevuld met metadata van universitaire kaartcollecties en geodata. Met dit platform willen we de rijke collecties van universiteiten beter vindbaar maken, allereerst voor onderzoekers, maar ook voor het brede publiek.
Peter Vos , VU
Richard Hendriks en Itay Bar-on laten zien hoe OS GIS en ETL bijdraagt aan dagelijkse processen bij AGEL adviseurs. Daarnaast ook de flexibiliteit in een veranderden markt waar innovaties en nieuwe ontwikkelingen worden ingepast en met samenwerking worden geborgd.
Richard Hendriks , AGEL Adviseurs
Itay Bar-on , ETL Solution
Met de BRT-Achtergrondkaart en luchtfoto's in Leaflet of OpenLayers biedt NL Maps aan ontwikkelaars de meest actuele, gedetailleerde kaart van Nederland voor het Web. Een jaar geleden onder een open licentie ontwikkeld door het Kadaster haakte onlangs de gemeente Amsterdam aan voor doorontwikkeling. Hoe kan je NL Maps gebruiken en aanpassen? Wie bouwt er ook mee? Aan welke functionaliteit is behoefte? Wat kunnen we leren van andere open-source geo-viewers die de overheid in de loop der jaren heeft gemaakt?
Edward Mac Gillavry , Webmapper
PICO onsluit zeer veel energietransitie gerelateerde opendata als vrij beschikbare kaartlagen met QGis server. Een voorbeeldcase waarbij met open data en opensource software de BV Nederland duurzaam gemaakt wordt
Arendjan van der Neut , Geodan
Stetl (Streaming ETL) is een Python framework om conversie/transformatie op geo-data te doen. In Stetl definieer je in een config bestand proces-ketens (Chains) van Inputs, Filters en Outputs die in stappen een conversie-proces beschrijven en gekoppeld zijn aan Python classes. Stetl is zeg maar een Open Source FME, alleen zonder GUI. In deze presentatie een korte inleiding in de basis principes van Stetl, en dan vooral praktijkvoorbeelden uit NLExtract en Smart Emission.
Just van den Broecke Open Source Geospatial Professional, Just Objects
Een introductie van de Android Geopaparazzi mobiele survey applicatie, die ook de basis is van de nieuwe gvsig mobile app
Peter Heerink ,
Sinds versie 3.0 biedt QGIS een nieuwe '3D Map view'. Hiermee kun je driedimensionale kaartbeelden maken, als je er tenminste data met hoogtegegevens hebt. In deze presentatie gaan we stapsgewijs een paar 3D kaarten samenstellen, enerzijds met bestaande terreindata van PDOK, en anderzijds met uit AHN berekende pandhoogte data voor een 3D stadsbeeld. Na de presentatie kun je zelf in QGIS je eerste 3D kaartbeeld maken.
Jan-Willem van Aalst Oprichter, directeur, Imergis
Jan-Willem van Aalst (1970) werkt als zelfstandig geodata scientist en cartografisch vormgever. Hij richt zich met name op het afstemmen van het snel groeiende geodata-aanbod op de behoeften van overheden voor het ruimtelijk georiënteerd werken in brede zin. Jan-Willem is oprichter en beheerder van www.opentopo.nl en www.gemeentenatlas.nl, waarin basisregistraties van de overheid worden gecombineerd. Hij geeft met regelmaat workshops over het praktisch toepassen van nieuwe mogelijkheden op het gebied van geodata.
HisGIS bouwt aan een kaart van Nederland in 1832, gebaseerd op het historisch kadaster dat toen in werking trad. Met open-source web-tools zijn we in staat om het materiaal te verwerken, en uiteindelijk ook te visualiseren. Dankzij de volledige OpenStreetMap-software-stack hebben we ons eigen platform opgebouwd waarbij vrijwilligers ook zelf kunnen bijdragen. Recente ontwikkelingen laten het toe om de overstap te maken naar 3D en 4D web-platforms.
Thomas Vermaut , HISGis
MapGallery is een eenvoudige oplossing voor interactieve kaarten op het web. Deze WebGIS viewer is gebruiksvriendelijk, snel en compatible met elke OGC webservice. Ontworpen met de allernieuwste webtechnologieen, zoals typescript en Angular 5, en al reeds in gebruik bij verschillende overheden, is deze viewer klaar voor de toekomst.
Demo's: woonzorgwijzer.info
Bart Baas Geo-IT specialist, OpenGeoGroep (lid), Baas geo-informatie, BaasGeo
Peter-Paul (GeoNovation B.V.) is in 2006 met de Google Maps API begonnen om webbased viewers te maken. In 2007 overgestapt naar OpenLayers.
Nu aanbeland in 2018 zal hij toelichten waarom en welke keuzes zijn gemaakt bij het maken van webbased GIS viewers. Zaken zoals WMS en WFS, JSON en GML, tekenmogelijkheden, maar ook bv. het kunnen toepassen van de juiste projecties zullen aan bod komen.
Peter-Paul Koonings , Geonovation
In deze presentatie geven Gerwin Hulsteijn en Frank Steggink informatie over de nieuwste versie van Locatieserver, de geocodeerservice van PDOK. Op xx juni is/wordt versie vier in productie genomen. Welke datasets zijn er toegevoegd, waar komt de informatie vandaan en hoe is de informatie gecombineerd met bestaande datasets en diverse tips en tricks. Tevens wordt er aandacht besteed aan de infrastructuur. De oude versie draaide al op Docker. Momenteel zijn we bezig om Locatieserver en andere diensten via Kubernetes in de cloud te brengen. De eerste ervaringen hiermee zullen tijdens deze presentatie worden gedeeld.
Frank Steggink Software Engineer, Steggink Geo-ICT
Frank is al bijna twintig jaar werkzaam in de geowereld als software-ontwikkelaar. Zijn expertise is kennis en gebruik van open data (basisregistraties, PDOK datasets, OpenStreetMap), open source (PostGIS, QGIS) en open standaarden. Sinds 2012 draagt hij actief bij aan de open source community d.m.v. het project NLExtract
Gerwin Hulstein Software Engineer, Kadaster
Gerwin is nieuw in de geowereld. Wel heeft hij ruim vijftien jaar ervaring in de ICT. Als software engineer en als hosting architect heeft hij aan verscheidene projecten gewerkt. Dit waren projecten in verschillende domeinen, zoals de telecom, het notariaat en de politie. Sinds begin dit jaar is hij werkzaam bij het Kadaster. Gerwin heeft een aantal jaar ervaring met Docker, maar bij het Kadaster heeft hij de kans gekregen om te werken met Kubernetes. Daarnaast heeft hij recent gewerkt aan de nieuwe versie van de Locatieserver. Daarbij heeft hij zich met name beziggehouden met het klaarmaken van de architectuur van de Locatieserver voor de gang naar de cloud.
Interactieve georeferentie en rubbersheeting van oude kaarten met maximale precisie en minimale vertekening met behulp van NTV2-technieken. Doel is niet alleen om oude kaarten in real time zo precies mogelijk over moderne kaarten te positioneren, en ze daarmee combineerbaar te maken met beeld- en tekst-materiaal. Het gaat er ook om de omgekeerde weg: het rubbersheeten en projecteren van moderne kaarten over oude kaarten in hun oorspronkelijke ligging, zodat die in al hun schoonheid en expressiviteit kunnen worden weergegeven, ook op handhelds voor wandelingen ter plekke.
Jan Hartmann ,
WFS3.0 is being being developed using a more agile approach based on REST services and openAPI 3.0 specification. The standards is first structured as API/ REST endpoints using openAPI notifications, later developers can used the openAPI structure to create servers and or clients for WFS3.0. PyGeoAPI is one of the current pre-WFS3.0 implementations, where all the REST is programmed using the Flask web framework and fully integrated swagger/openAPI structure. Its structure allows for deployment of dataset from multiple sources into a WFS3.0. SpatialTemporal Asset Catalog (STAC) is being develop parallel to WFS3.0 it intends standardize the how geospatial assets are exposed online and queried.
Jorge Samuel Mende de Jesus Software dev / Geospatial geek, Geocat B.V.
Jorge is een gedreven geopython-nerd. Hij heeft een doctoraat in de geografie van Ben-Gurion University of the Negev, Israël. Gedurende zijn verblijf in Israël bestudeerde hij natuurlijk voorkomende ruimtelijke variabiliteit (geostastics) in tarwevelden met behulp van GRASS / GIS en andere open source-tools. Na zijn doctoraat was hij werkzaam bij het Joint Research Center in Italië en ontwikkelde Ispra webservices in python (PyWPS) en startte hij het digitale observatorium voor beschermde gebieden (DOPA). Vervolgens was hij werkzaam bij de Remote Sensing-groep van Plymouth Marine Laboratory en daarna bij ISRIC - World Soil Reference in Wageningen waar hij werkte als een wetenschappelijke programmeur met focus op python-taal (10 jaar ervaring), OGC-service/REST en cloud-berekening. Momenteel werkt hij voor GeoCat B.V, makers van Geonetwork, waar hij docker-systemen en cloud-systemen beheert en ontwikkeld wetenschappelijke programma’s voor diverse private bedrijven en overheidsinstanties. Tevens doet hij outsourcing werk voor het bedrijf Nieuwland (geoinformatica) in het DAMO-project.
De 'noodzaak' voor een OGC stack op basis van Geopackage en Mapserver tbv onze Cloud migratie.
Wouter Visscher , Kadaster/PDOK
Binnen de FOSS4G wereld is Remote Sensing altijd het onderbelichte kindje geweest. Verreweg de meeste software (als je de github repo's telt) is gericht op of gerelateerd aan GIS. En verreweg de meeste praatjes op conferenties gaan over (software voor) GIS. Ergens is dat vreemd omdat er grote hoeveelheden Remote Sensing data van satellieten gratis beschikbaar is (bv Landsat en MODIS van NASA of ons 'eigen' Sentinel programma van ESA). Software om die data te bewerken (numpy, scipy) kan met enig speurwerk ook eenvoudig gevonden worden en diensten als Sentinelhub, Google Earth Engine en Planet timmeren hard aan de weg om Remote Sensing te populariseren. Toch lijkt Remote Sensing een beetje de hobby te blijven van goedbedoelende wetenschappers en voortkabbelende, niet van de grond komende startups. Waarom is dat zo?
Deze talk laat zien hoe je met open source data en tools je eigen RS startup kunt beginnen op je zolderkamer, in de garage van je ouders of in de zeecontainer waar je oom vroeger plantjes in kweekte om wat bij te verdienen. Aan bod komen onder meer ESA Sentinel 1 en 2 satellietdata, hoe je die kunt downloaden en hoe je met vrij beschikbare Machine Learning tools (zoals de classifier van Satelligence) of QGIS een kaart kunt maken van bijvoorbeeld oppervlaktewater, mais of bos of wat je maar wilt.
Iedereen kan na deze talk zijn eigen RS bedrijf beginnen en Satelligence kapot concurreren.
In theorie.
Arjen Vrielink Directeur bij Satelligence, Satelligence
Arjen is directeur bij Satelligence, een scale up van ~14 personen, waar hij operations en development aanstuurt. Arjen heeft ruim 15 jaar ervaring in verschillende rollen in de aardobservatie- en IT-sector en een brede ervaring op het gebied van Remote Sensing, software engineering, system design en productontwikkeling. Vanaf het jaar 2001 gebruikt hij uitsluitend Linux en FOSS in zijn dagelijkse werkzaamheden. Het is dan ook geen verassing dat Satelligence vertrouwd op een volledige FOSS stack en dat een deel van de software die Satelligence ontwikkelt open source is.
De site is het eindresultaat van het project Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), waarvoor Nico Roymans en Stijn Heeren van de Vrije Universiteit Amsterdam in 2016 een grote investeringssubsidie van NWO ontvingen. Doel van het project is de vondsten van enkele duizenden hobby-archeologen met een metaaldetector in Nederland in kaart te brengen. Deze collecties vertegenwoordigen een grote wetenschappelijke waarde maar zijn nog niet systematisch geïnventariseerd. De Geodienst van de RUG is verantwoordelijk voor de technische realisatie van de website, die op woensdag 10 mei gepresenteerd wordt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Via de website wordt informatie over private vondsten en hun (algemene) vindplaatsen gedeeld en ingezet voor de wetenschap, voor erfgoedonderzoek en voor het brede publiek. Via verschillende filters, of met behulp van een overzichtskaart, kan er door de database gezocht worden naar de ca. 750 vondsten die de website momenteel bevat. De exacte locatie van vondsten wordt niet getoond, om de zoekplekken te beschermen en om drukte en overlast te voorkomen. Voor de wetenschappers zijn nauwkeurige locaties straks wel beschikbaar.
Niek van Ruler Software Engineer, Rijksuniversiteit Groningen
Één van de belangrijkste uitdagingen voor het Waddengebied is het managen van interacties tussen mensen die gebruik maken van het Wad, en de ruimtelijke eisen van het ecosysteem. In het project Vaarrecreatie op het Wad wordt getracht inzicht te verschaffen in de ruimtelijke spreiding van vaarrecreanten en kleine scheepvaart door middel van radar-data. De radar-data maakt het mogelijk om kleine scheepvaart op het Wad te volgen, maar bevat een grote hoeveelheid ruis. Door middel van interactieve sessies op basis van web mapping wordt gepoogd de data inzichtelijk te maken.
Richard Rijnks , RUG
Vector tile technologie is een nieuw alternatief voor de traditionele raster image tiles voor web maps. Zij maken web maps sneller te publiceren en flexibeler vorm te geven. Maar hoe werken ze en hoe kom je er aan? Niene zal veel voorbeelden laten zien van wat er allemaal mogelijk is met vector tiles, geeft uitleg hoe je aan vector tiles kan komen, waaronder het gebruik van de PDOK brt-bgt vector tiles en geeft handige tips over tools en technieken die je kan gebruiken.
Niene Boeijen Web Cartographer, Webmapper
Na haar Msc studie Geo-informatie wetenschappen aan de WUR is Niene zich gaan ontwikkelen als een full stack web map developer. Zij ontwikkelt en ontwerpt diverse kaarten van Nederland; van geo-data processing, back-end en applicaties tot en met de visualisatie. Naast haar technische en creatieve expertise, organiseert zij al twee jaar met veel enthousiasme Maptime bijeenkomsten en draagt daarmee bij aan verspreiding van kennis binnen de geo-community. Niene is altijd op zoek naar interessante ontwikkelingen in de geo wereld, om deze te delen of zelf in te zetten!
Uitleg over hoe we met AHN en BGT heel Nederland geschikt hebben gemaakt voor een 3D geluidmodel
Tom van Tilburg , Geodan
De afgelopen 10 jaar is er veel tijd en moeite geïnvesteerd om aan de verplichtingen van INSPIRE te voldoen. De implementaties die gerealiseerd zijn worden echter in minimale mate gebruikt. Daardoor heeft INSPIRE voor velen een negatieve bijklank gekregen en degenen die niet 'aangemerkt' zijn, hebben zich minimaal verdiept in de materie. Dat is jammer, want INSPIRE heeft wel degelijk diverse krachtige conventies geïntroduceerd, die mits breed uitgerold, de samenwerking rond data sterk verbeteren. In deze presentatie wil ik afrekenen met de gedachte dat INSPIRE slechts meerwaarde heeft voor die enkele aangemerkte data provider en de Europese commissie als afnemer. Maar verhelderen dat de conventies van INSPIRE veel breder toepasbaar zijn en een mooie leidraad vormen voor het inrichten en gebruiken van welke Ruimtelijk Data Infrastructuur dan ook. Dit alles aan de hand van open standaarden en met bewezen open source software componenten, zoals Geoserver, PostGIS, QGIS, OGR, GeoNetwork, ETF, LDproxy, Hale is een effectieve architectuur in te richten, die de conventies van INSPIRE ten volle benut.
Paul van Genuchten Software Engineer, GeoCat
Software ontwikkeling in de open source community is uitdagend aangezien centrale aansturing ontbreekt, de ideeën over ontwikkel richting uiteen kunnen lopen en gebruikers en ontwikkelaars elkaars vocabulaires niet altijd delen. Paul beweegt zich al een 15 tal jaar in dit spanningsveld, eerst in de toepassing van open source in gesloten oplossingen, de laatste 5 jaar als bijdragend lid van het GeoNetwork opensource project en zijdelings in andere projecten. Paul is ontwikkelaar bij GeoCat BV een internationaal opensource software ontwikkelings bedrijf en werkt veel met overheids organisaties in ‘data op orde’, data publicatie en INSPIRE trajecten.
Wat komt er kijken bij het beheren van applicaties. Tijdens mijn presentatie ga ik in op het beheren van applicaties binnen het ESRI platform en het Open Source platform. Wat zijn mijn ervaringen en wat zijn mijn ideeën over het inzetten van de verschillende platformen
Patrick Smit , Ordina
Contemporary Web GIS is used for a wide range of endeavors from volunteered geographic information collection to interacting with governmental open data. Each web GIS project has unique data goals and diverse user needs. These are the factors that should dictate the choice of tools selected to construct a web GIS. Both open source and proprietary tools have their pros and cons which need to be considered before a final decision has been made for tool selection. In this presentation I will briefly describe three different international contexts (United States, South Africa, New Zealand) and projects (two related to disaster preparedness and one related to urban governance) in which these types of decisions have had to be made. I will describe the decision making process related to ease of use for both tool builder and end user ultimate influenced Web GIS design decisions.
Britta Ricker , ITC
Met een praktijkcase als voorbeeld wordt duidelijk wat Docker kan betekenen voor een GIS bedrijfsapplicatie. En welke hobbels er glad te strijken zijn om het zo te krijgen dat je team er daadwerkelijk dagelijks op kan bouwen.
Wouter Scherphof , Merkator
Bij het opstellen van omgevingsvisies en omgevingsplannen is een integrale benadering van de inrichting van onze fysieke leefomgeving van toenemend belang. Dit wordt nog eens versterkt door de toenemende druk op de beschikbare ruimte. Het combineren van meerdere (open source) ruimtelijke datasets vormt een ideale basis voor het beantwoorden van de complexe inrichtingsvraagstukken die hierbij spelen. Gebruiksvriendelijke standaarden en tooling, zodat de verschillende data eenduidig gecombineerd kunnen worden zijn hierbij van cruciaal belang.
Monique Bennen , Geofoxx
Om een goed beeld te krijgen van zoet en zout water in de Zeeuwse ondergrond zijn in 2014 en 2015 met een geavanceerde remote sensing methode vanuit een helikopter metingen tot wel 70 meter diepte verricht. Deze metingen geven belangrijke informatie voor waterbeheer en bijvoorbeeld ook voor boeren en kustbeheerders of voor natuurontwikkeling. De metingen zijn opgewerkt tot een gedetailleerd 3D model van het zoutgehalte in het zeeuwse grondwater. De resultaten zijn als open data beschikbaar en d.m.v. open standaarden in een opensource webviewer laagdrempelig inzichtelijk gemaakt voor een ieder. https://kaarten.zeeland.nl/map/freshem Presentatie door: André van de Straat, Beleidsmedewerker water. Provincie Zeeland Marco Duiker, MD-kwadraat ② Wim Kosten, Technisch applicatiebeheer Digitale Media, Provincie Zeeland
Marco Duiker Docent, Project Manager, Geo Academie, Open Geo Groep, FRESHEM
Marco Duiker heeft één thema: alles geo. Hierin is hij bijzonder breed te noemen. Zo snapt hij hoe je geografische webservices in elkaar zet die ook daadwerkelijk zin hebben, weet hij alles wat los en vast zit aan standaarden binnen de ruimtelijke ordening, en heeft hij een heel fijn gevoel voor hoe je ruimtelijke gegevens op een juiste manier gebruikt, om drie dingen te noemen. Daarnaast is hij een van de weinige mensen in het vakgebied die standaarden daadwerkelijk leest, en ze ook doorgrond. Dat is op zich al speciaal, maar hij kan dit ook nog eens makkelijk verpakken: als hij vertelt hoe het in elkaar zit, dan snap je het ook. Marco werkt als zelfstandige inder de naam MD-kwadraat, is aangesloten bij de OpenGeoGroep en als docent bij de de Geo Academie actief. Daarnaast heeft hij een zwak voor buitensporten zolang er een fiets bij betrokken is, of er iets te beklimmen valt. Hij is ooit opgeleid als fysisch geograaf, maar tegenwoordig door zijn combinatie van werk en hobby's beter te karakteriseren als fysiek geo-informaticus.
Verstening van tuinen, met name in stedelijke omgevingen, wordt steeds vaker een aandachtspunt voor klimaatadaptatie. Deze kleine stukjes privé-eigendom vormen samen een belangrijk deel van de stedelijke groen-blauwe infrastructuur mits ze groen zijn. Maar in hoeverre zijn tuinen eigenlijk groen? Dit is één van de belangrijkste vragen die ik in mijn onderzoek naar versteningspatronen heb onderzocht. Voor dit onderzoek heb ik gebruik gemaakt van verschillende open datasets (BGT, Percelen etc.) en plugins in QGIS, (waaronder de classification plugin en spatial statistics plugin) om te onderzoeken welke factoren meespelen in verstening van tuinen, en of er ruimtelijke patronen in deze verstening te vinden zijn. In mijn presentatie neem ik je mee door het hele onderzoeksproces om de mogelijkheden van QGIS in onderzoek te laten zien.
Allard Hans Roest , RUG
De BAG bevat interessante informatie over het Nederlandse vastgoed. Tijdens verschillende analyses zijn we curieuze situaties tegengekomen. In deze presentatie gaan we in op deze rariteiten en proberen we tot een verklaring c.q. oplossing te komen. Kort samengevat: we gaan lachen met de BAG.
Ronnie Lassche , Merkator
Leon van der Meulen , RUG
PostGIS kent zeer uitgebreide ruimtelijke analyse mogelijkheden, meestal gebruik je deze in 2 dimensies en toon je de resultaten in je favoriete GIS applicatie of geo-viewer. Een buffer of intersectie is immers snel gemaakt in de database met de diverse ST_* functies. Wist je echter dat je ook ruimtelijke analyse in 3 dimensies kunt uitvoeren met PostGIS? Hiervoor gebruik je weliswaar grotendeels dezelfde functie-set maar hoe weet je of een ruimtelijke intersectie ook oplevert wat je voor ogen had? Vaak heb je een idee, je test het uit, bekijkt het. Dit is vaak een iteratief proces waar je steeds wat wilt bijstellen en opnieuw wilt kijken. Om deze manier van modelleren, queries bouwen en visualiseren te ondersteunen hebben we vanuit Geon de OSS PostGIS3DExplorer gebouwd en gepubliceerd. In onze presentatie laten we zien hoe je stapsgewijs een 3D analyse kunt uitvoeren en visualiseren.
Ronald Mulder Adviseur, Geon
Sinds iets meer dan 20 jaar ben ik werkzaam in de Geo-ICT. Bij mijn huidige werkgever, Geon, werk ik sinds 2006 als organisatieadviseur met daarbij een passie voor techniek. Projecten met zowel technische als organisatorische insteek vind ik daarom erg boeiend. Vooral in combinatie met slimme tools. De tools ontwikkel ik vaak zelf. En anders weet ik precies waar ik ze kan vinden. Inmiddels heb ik een ruime ervaring met onder meer PostGIS, QGIS en diverse andere (GIS) pakketten en (programmeer)omgevingen. Het overdagen van kennis, ontsluiten en verbinden van (geo)datasets, het maken van (complexe)analyses en visualisaties zijn allemaal zaken die mijn werkdag tot een feestje maken!
Fast access to high resolution raster data is a basic requirement for geographical information systems (GIS). Inspired by dask, a Python library for parallelized computing, we here demonstrate the use of computation graphs in for example the on-the-fly computation of heat stress maps.
Casper van der Wel , Nelen & Schuurmans
De door de TU Delft ontwikkelde open-source software 3dfier maakt gebruik van 2D polygonen en 3D puntenwolken om een waterdicht 3D model te maken van de omgeving. Deze data kan worden gebruikt voor simulaties en visualisatie. 3dfier wordt door Kadaster gebruikt voor het maken van 3D modellen voor heel Nederland (Top10NL3D 2018 en binnenkort ook gebaseerd op BGT). Ook wordt er in overleg met Rijkswaterstaat gekeken naar gebruik voor het maken van gestandaardiseerde geo-data voor geluidsimulaties.
Tom Commandeur , TU Delft
Binnen het Kadaster draaien er veel verschillende kaartviewers. Hoewel deze viewers vaak dezelfde kaartfunctionaliteit bieden, kan het onderhouden en updaten hiervan lastig zijn, omdat ze verschillende soorten frameworks en (soms verouderde) libraries gebruiken. Ook bij het ontwikkelen van nieuwe viewers wordt telkens het wiel weer uitgevonden. Om dit voor de toekomst te voorkomen, worden er daarom nu 'Generieke Geo Componenten' ontwikkeld. Maar deze problemen spelen niet alleen binnen het Kadaster. Daarom zijn we het zeker niet van plan om dit alleen te doen!
Jaap-Willem Sjoukema , Kadaster
At VanderSat we have developed a method to provide accurate high-resolution images of soil moisture, at any place on Earth 24/7 a year. Soil moisture is a key indicator for the physical status of a plant, and has a strong predictive value with respect to crop yield and weather conditions including flooding and droughts. By combining microwave data obtained from different satellites we are revealing a revolutionary data set that can be used to retrieve key information about the water availability for crops at field level. In the presentation I will discuss how we have used open source geospatial software to build our services and how this contributes to the ESA CCI climate services and the IPCC reports.
Jaap Schellekens , VanDerSat
Met Krite zet je snel maatwerk geo-webapplicaties op. In deze toolkit vind je generieke componenten op het gebied van o.a. databronnen, kaart interactie, laagbeheer en interfaces. Krite biedt meer flexibiliteit dan all-in-one oplossingen, maar zorgt er anderzijds voor dat je niet voor elk project het wiel opnieuw uit hoeft te vinden. In deze presentatie stel ik dit op Typescript, Vue en Leaflet gebaseerde systeem graag aan de foss gemeenschap voor. Ik zal aanvullend wat technische demo's geven, en een aantal eindproducten tonen.
In veel bedrijfsprocessen zijn relatief eenvoudige vragen als 'ligt adres x binnen 100 meter van gebied y' gekoppeld aan een actie als 'stuur een e-mail om z op de hoogte te stellen'. Denk bijvoorbeeld aan vergunningverlening. geoDSS is speciaal voor dit soort processen ontwikkeld. Het is een instrument dat door een GIS-medewerker (geen ontwikkelaar!) kan worden ingericht en onderhouden en vervolgens gebruikt door een werkvoorbereider of inhoudelijk specialist. Het resultaat is meestal een webpagina waarop de gebruiker iets invoert (adres bijvoorbeeld), waarna een rapportage met de toetsresultaten als webpagina weer terugkomt. geoDSS kan daarbij worden gekoppeld aan databronnen als Postgis en allerlei soorten services waaronder WFS en WMS. In de presentatie wordt het gebruik en de vele mogelijkheden van geoDDS toegelicht. Ook wordt ingegaan op de manier waarop geoDSS makkelijk verder uitgebreid kan worden.
Marco Duiker Docent, Project Manager, Geo Academie, Open Geo Groep, FRESHEM
Marco Duiker heeft één thema: alles geo. Hierin is hij bijzonder breed te noemen. Zo snapt hij hoe je geografische webservices in elkaar zet die ook daadwerkelijk zin hebben, weet hij alles wat los en vast zit aan standaarden binnen de ruimtelijke ordening, en heeft hij een heel fijn gevoel voor hoe je ruimtelijke gegevens op een juiste manier gebruikt, om drie dingen te noemen. Daarnaast is hij een van de weinige mensen in het vakgebied die standaarden daadwerkelijk leest, en ze ook doorgrond. Dat is op zich al speciaal, maar hij kan dit ook nog eens makkelijk verpakken: als hij vertelt hoe het in elkaar zit, dan snap je het ook. Marco werkt als zelfstandige inder de naam MD-kwadraat, is aangesloten bij de OpenGeoGroep en als docent bij de de Geo Academie actief. Daarnaast heeft hij een zwak voor buitensporten zolang er een fiets bij betrokken is, of er iets te beklimmen valt. Hij is ooit opgeleid als fysisch geograaf, maar tegenwoordig door zijn combinatie van werk en hobby's beter te karakteriseren als fysiek geo-informaticus.